Pentru etalări online se poate folosi siteul http://mihneafiran.ro. :)

Blestemarea smochinului

Reda aici pasaje din Biblie ce ti-au placut in mod deosebit, sau interpreteaza scrierile biblice.
Lara

Blestemarea smochinului

Mesaj de Lara » 05 Dec 2008, 06:34

Este vorba despre "Evanghelia dupa Matei" 21,paragrafele 18-22.
"Evanghelia dupa Matei "este preferata mea.Dar a fost nevoie de mult timp,multe intamplari si de un om deosebit,pana ca eu sa ajung sa o citesc ,sa o discut,sa o pricep si sa incerc sa o pun in practica.

Intamplarea descrisa In "Blestemarea smochinului" a fost una dintre cele care m-au intrigat.Am sa amintesc ,cand voi avea timp si de celelalte.Ce anume ma nedumerea? :dontknow:
Despre Isus s-a vorbit mereu ca despre perfectiunea insasi.Era bun,milostiv,pur,corect etc..
In povestea cu smochinul,Isus,insa ,pare nedrept.

Cum se poate asa ceva?ma intrebam eu acum vreo 9 ani.

Mi-a fost dat sa inteleg,pana la urma.Sunt curioasa voi ce credeti.Nu am sa povestesc eu intamplarea.Cine doreste,o poate citi singur.Cred ca asa sunt sanse minime de a fi influentat cu vreun cuvant propriu mesajul transmis de Cartea Sfanta fiecaruia dintre noi ,precum si felul in care fiecare primeste acest mesaj.

Rozi
Fifi
Mesaje: 859
Membru din: 14 Mai 2008, 19:58
Zodie: Scorpion
Contact:

Re: Blestemarea smochinului

Mesaj de Rozi » 06 Dec 2008, 23:14

Ceea ce voi completa la acest subiect poate sa nu fie tocmai raspunsul la intrebarea ta, dar, am gasit de cuvinta sa fac cunoscuta si opinia mea vis-avis de ea.

Scopul imediat al lectiei cu smochinul este cu totul altul, si anume puterea rugaciunii facuta cu credinta. Matei, ca si Marcu, arata ca subiectul era credinta autentica in cuvantul lui Dumnezeu, nicidecum reactia lui Dumnezeu fata de pacatosi.
Apoi, viata lui Isus este o continua descoperire a caracterului lui Dumnezeu. El nu s-a impotrivit, nu a vociferat, nu a amenintat, sub nici o forma nu a blestemat pe naivii din Sinedriu care au programat toata suferinta prin care a trecut. Din contra, cerea iertare în numele lor, fratii lui orbi.

Ce a facut Isus acelui smochin?

Nu Isus a manipulat dezvoltarea copacului. Smochinii fac smochine, desi, uneori pomii fructiferi nu mai rodesc, si asta nu din vina lui Dumnezeu. Smochinii nu pacatuiesc, nu sunt responsabili si cu atat mai putin pot fi blestemati. Daca nu rodesc, inseamna ca sunt bolnavi. Nenorocirea este ascunsa in chiar boala pacatului care a lovit omenirea, care este mult mai reala, mai serioasa si mai devastatoare decat blestemul oricui. CRED ca Scopul misiunii Lui Isus a fost sa deschida mintea asupra magiei pacatului, ca sa poata fi astfel vindecati.
Iar daca nu era vremea roadelor, inseamna ca se referea, cu siguranta, la un timp viitor ...
Scriptura vorbeste deslusit despre blestem si binecuvantare, iar Dumnezeu ofera explicatii complet diferite de cele pe care le preferam noi si care vin tocmai din fabricatiile lui Satana.
Moise a ascultat corect si a scris corect:
"Iata, pun azi inaintea voastra binecuvantarea si blestemul: binecuvantarea, daca veti asculta de poruncile Domnului, Dumnezeului vostru pe care vi le dau in ziua aceasta; blestemul, daca nu veti asculta de poruncile Domnului, Dumnezeului vostru, si daca va veti abate de la calea pe care v-o dau in ziua aceasta, si va veti duce dupa alti dumnezei pe care nu-i cunoasteti." (Deut 11:26-28).

Si... "De la smochin invatati pilda lui: "Cand ii fragezeste si infrunzeste mladita, stiti ca vara este aproape" (Matei 24,v.32).
Privind trecutul si analizand prezentul ...recunostem semnele inverzirii smochinului?
Pentru ca atunci "cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul omului este aproape, este chiar la usi." (v.33)

Si...In contextul special al venirii Imparatiei lui Dumnezeu, intr-adevar IARNA e ca VARA. Sfarsitul se transforma inevitabil intr-un nou inceput. Si este inceputul unei vieti fara sfarsit.
The love is the unique thing that can occupy and fill the eternity.

Lara

Re: Blestemarea smochinului

Mesaj de Lara » 07 Dec 2008, 05:24

Rozi scrie:Ceea ce voi completa la acest subiect poate sa nu fie tocmai raspunsul la intrebarea ta, dar, am gasit de cuvinta sa fac cunoscuta si opinia mea vis-avis de ea.

Scopul imediat al lectiei cu smochinul este cu totul altul, si anume puterea rugaciunii facuta cu credinta. Matei, ca si Marcu, arata ca subiectul era credinta autentica in cuvantul lui Dumnezeu, nicidecum reactia lui Dumnezeu fata de pacatosi.
Cu asta sunt de acord,desi cred ca ar trebui explicat cat se poate de clar,pentru ca am impresia ca nu ne referim la acelasi lucru.Am sa o fac la momentul potrivit,dar sper sa mai vad si alte pareri.
Desi pot spune ca nu ma uimeste faptul ca lumea nu se inghesuie ,nu neaparat la topicul deschis de mine,cat la discutiile legate de Biblie.
Rozi scrie: Ce a facut Isus acelui smochin?

Nu Isus a manipulat dezvoltarea copacului. Smochinii fac smochine, desi, uneori pomii fructiferi nu mai rodesc, si asta nu din vina lui Dumnezeu. Smochinii nu pacatuiesc, nu sunt responsabili si cu atat mai putin pot fi blestemati. Daca nu rodesc, inseamna ca sunt bolnavi. Nenorocirea este ascunsa in chiar boala pacatului care a lovit omenirea, care este mult mai reala, mai serioasa si mai devastatoare decat blestemul oricui. CRED ca Scopul misiunii Lui Isus a fost sa deschida mintea asupra magiei pacatului, ca sa poata fi astfel vindecati.
Paragraful nu se refera deloc la manipulare si nici comentariul meu n-a avut macar umbra unei asemenea idei.Si nici nu am spus eu ,sau vreo expresie din paragraf ca ar fi Dumnezeu de vina ca nu face smochinul smochine.

Intrebarea mea era clara:

De ce a blestemat Isus smochinul din moment ce Isus era bun ,cinstit,corect,drept etc,stiind ca NU era vremea smochinelor si mai stiind ca blestemele sunt un lucru rau?


Nu intereseaza acum ,la aceasta discutie, daca Isus a blestemat fariseii,de exemplu.Atunci avea un motiv.Nici pe naivii din Sinedriu.Avea si atunci un motiv.Cu smochinul,insa...

Rozi
Fifi
Mesaje: 859
Membru din: 14 Mai 2008, 19:58
Zodie: Scorpion
Contact:

Re: Blestemarea smochinului

Mesaj de Rozi » 07 Dec 2008, 08:46

Dupa o noapte de rugaciune in drum spre templu Isus a trecut pe langa o livada de smochini. Ii era foame si zarind de departe un smochin care avea frunze a venit sa vada poate va gasii un fruct in el. S-a apropiat de el, dar nu a gasit decat frunze, caci, precum scrie si in Scriptura, nu era "vremea smochinelor".
In livada la care a poposit Isus, un pom parea sa fie inaintea tuturor celorlalti. El era deja acoperit cu frunze.Specificul smochinului este ca apar mai intai fructele si apoi frunzele. De aceea, acest pom plin de frunze promitea si fructe coapte. Dar infatisarea lui era inselatoare.Cercetand vlastarii de jos in sus, Isus " n-a gasit decat frunze ".
Isus l-a blestemat zicand:"In veac sa nu mai mance nimeni rod din tine". Ceea ce s-a si intamplat.
Acest blestem adresat smochinului neroditor de catre Mantuitorul nostru i-a aruncat pe multi intr-o confuzie totala cu privire la Rolul Sau in lume.
Ei stiau ca: "Fiul omului nu a venit ca sa piarda sufletele oamenilor, ci sa le mantuiasca " . Luca 9:56.
Ucenicii Il cunoscusera numai ca vindecator, indurator si restaurator.
"Pe viata Mea, zice Domnul Dumnezeu, ca nu doresc moartea pacatosului " .
Mica 7:18.

Prin aceasta parabola Isus ridică valul viitorului si le descopera oamenilor urmarile unei vieti traite in pacat..

Blestemarea smochinului a fost parabola traita. Pomul acesta neroditor, etalandu-si frunzisul pretios chiar in fata lui Hristos, era un simbol al naturii iudaice.
Isus ii atribuie smochinului insusiri morale, facandu-l exponent al adevarului divin.
Evreii au fost si sunt inca un popor ales, binecuvantat de Dumnezeu in nenumarate randuri. Ei fusesera favorizati de El si pretindeau ca sunt mai drepti decat orice alt popor.
Ei cunosteau bine Legea si se laudau cu aceasta, dar erau nestiutori in ce priveste cererile lui Dumnezeu si plini de fatarnicie.
Iudeii, asemeni pomului neroditor, ei isi intindeau departe ramurile lor pretioase, bogate în aparenta si frumoase la privit, dar care nu aveau decat frunze. Religia iudeilor cu templul ei maret, cu altarele ei sfinte, cu preotii ei care purtau mitra si cu ceremoniile ei impresionante, era cu adevarat frumoasa la infatisare, dar Umilinta, Iubirea si Mila lipseau.
Toti pomii din livada(neamurile) erau lipsiti de rod, dar acesti pomi neinfrunziti nu pricinuiau nicio dezamagire. Si neamurile ca si iudeii erau lipsite de evlavie , dar cel putin nu sustineau ca-L slujesc pe Dumezeu, nu aveau pretentii ingamfate de bunatate.
Oamenii acestia erau orbi fata de lucrările si caile lui Dumnezeu. Ei inca asteptau o zi care sa le aduca lumina si nadejde. Pentru ei nu era inca timpul smochinilor.
Iudeii in schimb, Il cunoscusera pe Isus personal, erau ucenicii Lui, asupra lor El revarsase darurile Sale, pentru ca ei sa Duca Lumina si Invataturile Lui la neamuri pentru ca si acestea sa fie la randul lor salvate si binecuvantate.
Iudeii au avut nenumarate ocazii in a-si arata simpatia si de a colabora in lucrarea lui Dumnezeu. Isus isi dorea ca iudeii sa lucreze alaturi de el jertfindu-se, slujind altora.
Dar iubirea lor fata de Dumnezeu si fata de om era eclipsata de ingamfare si multumire de sine. Ei nu imparteau lumii comorile de adevar pe care li le incredintase Dumnezeu. In smochinul uscat ei ar fi putut sa vada atat pacatul cat si pedeapsa lui. Uscat din cauza blestemului Mantuitorului, smochinul statea ofilit si batut de vant, uscat din radacini, aratand ce avea sa fie poporul iudeu atunci cand harul lui Dumnezeu va fi retras de la ei. Refuzand sa dea binecuvantarea, ei nu aveau s-o mai primeasca :
" O, Israele " , zise Domnul, " singur te-ai nimicit " .
Osea 13:9.
Avertismentul este pentru toate timpurile. Faptul ca Hristos a blestemat pomul pe care propria Sa putere il crease sta ca o avertizare pentru toate bisericile si pentru toti crestinii. Nimeni nu poate trai legea lui Dumnezeu fara a servi altora. Dar sunt multi oameni care nu traiesc viata neegoista, plina de mila a lui Hristos. Unii care cred despre ei ca sunt buni crestini nu inteleg ce inseamna slujire pentru Dumnezeu. Ei planuiesc si urmaresc numai folosul lor. Actioneaza numai pentru ei. Timpul are valoare numai in masura in care pot sa adune pentru ei. Aceasta le este tinta in toate imprejurarile vietii. Ei nu serveau altora ci numai lor.
Iudeilor le mersese vestea de a fi fatarnici si ipocriti, ei tineau la formele de inchinare(ritualuri) dar, fara credinta. Poporul evreu onora Legea lui Dumnezeu cu buzele dar le lipsesea ascultarea, ei nu faceau ceea ce spuneau.
Prin sentinta rostita de Hristos asupra smochinului, El a vrut sa arate atat iudeilor cat si celorlalte natiuni cat de urat este in ochii Lui aceasta pretentie desarta. Isus il priveste pe pacatosul neprefacut ca fiind mai putin vinovat decat pe acela care zice din gura ca serveste lui Dumnezeu, dar nu aduce roade pentru slava Sa.
Fiecaruia dintre noi ni s-a dat ziua noastra de Lumina, un timp in care sa ne impacam cu Dumnezeu.
Harul acesta poate sa staruiasca ani de zile si totusi sa fie dispretuit si lepadat. Vine insa o zi cand Harul este luat de la noi . Cand inima ne ajunge atat de impietrita incat
inceteaza sa mai raspunda Duhului lui Dumnezeu, atunci glasul placut si atragator nu mai staruie pe langa pacatos si mustrarile si avertizarile inceteaza.
Cand a plans asupra Ierusalimului, lacrimile lui Hristos erau pentru pacatele din toate vremurile.
Hristos a prevazut ca Ierusalimul va ramane incapatanat si nepocait dar toata vinovatia, toate urmarile lepadarii harului erau chiar la usa lui . Asa se va intampla cu orice suflet care urmează aceeasi cale. Dumnezeu zice: " O, Israele, tu singur te-ai nimicit ". "Asculta si tu , pamantule!" Iată voi aduce peste poporul acesta o nenorocire, care va fi rodul gadurilor lui ; caci n-au luat aminte la cuvintele Mele, si au nesocotit Legea Mea " . Osea 13:9.
The love is the unique thing that can occupy and fill the eternity.

Lara

Re: Blestemarea smochinului

Mesaj de Lara » 08 Dec 2008, 16:39

Rozi, :grin: da'stiu ca ai muncit pe aici.Acuma...nu stiu cine va apuca sa citeasca tot ce ai scris,ca e tare mult si unii obosesc din cauza scrisului marunt privit pe monitor.

Eu m-am straduit,insa raspunsul la ce am intrebat tot nu l-am gasit. :pardon: Scurt,clar si precis.Exact ca intrebarea mea.
Daca cumva am sarit peste ideea pe care o crezi tu potrivita,te rog scoate-o tu,fa un copy-paste si posteaza doar acel enunt.

arabela3
membru
Mesaje: 23
Membru din: 14 Apr 2009, 09:16
Zodie: Gemeni
Contact:

Re: Blestemarea smochinului

Mesaj de arabela3 » 30 Ian 2010, 17:30

biblia e scrisa pentru toti .
ca fiecare sa inteleaga ce e pentru el valabil.
ca sa intelegi biblia nu-ti trebuie IQ.

pentru mine povestea smochinului inseamna puterea credintei .

isus nu a blestemat .a demonstrat numai ca ,daca tu crezi in rau ,rau se va intampla .

de asemenea : aparentele inseala .
un copac atipic, iesit din norme, tu nu te astepti sa rodeasca si crezi ca nu o sa rodeasca atunci nu o sa rodeasca poate chiar se va usca .
(un copac nu are suflet ?!)


eu cred ca la vara o sa mananc smochine dintr-un par :)
daca tot s-a uscat smochinul :)

arabela3
membru
Mesaje: 23
Membru din: 14 Apr 2009, 09:16
Zodie: Gemeni
Contact:

Re: Blestemarea smochinului

Mesaj de arabela3 » 30 Ian 2010, 17:48

inca o completare .

a demonstrat ca daca crezi in rau rau primesti dar ne-a si lasat puterea de a decide .

ce e rau si ce e bine .

toti care citim povestea stim ca e ceva rau .
povestea este simpla .este o parabola .
dar in viata apar alte povesti mult mai complicate si singuri trebuie sa gasim calea cea dreapta.

angi01
Angel
Mesaje: 1209
Membru din: 17 Mai 2008, 22:29
Zodie: Capricorn
Contact:

Re: Blestemarea smochinului

Mesaj de angi01 » 30 Ian 2010, 17:50

In livada la care a poposit Isus, un pom parea sa fie inaintea tuturor celorlalti. El era deja acoperit cu frunze.Specificul smochinului este ca apar mai intai fructele si apoi frunzele. De aceea, acest pom plin de frunze promitea si fructe coapte.

in curand,arabelo,cruelo,bbubulino...am sa mi pun lacate la portile gandului :hagirl:

ok,am redat un pasaj din ce a scris rozi anterior.

ideea mea este:
daca avea frunze,conform citatului roadele trecusera,corect?
insa tot pe acolo scrie ca inca nu era vremea lor...
deci care pe care? :D

ideea mea e ca indiferent daca fructele erau pe vine sau trecute...smochinul ala era o fata morgana..deci (pe atunci nu cred ca o cunostiau pe aceasta fata) era mana diavolului...care daca Isus l-a blestemat nu cred ca a facut un pacat... :)
Angi

arabela3
membru
Mesaje: 23
Membru din: 14 Apr 2009, 09:16
Zodie: Gemeni
Contact:

Re: Blestemarea smochinului

Mesaj de arabela3 » 30 Ian 2010, 17:52

angi01 scrie: ideea mea e ca indiferent daca fructele erau pe vine sau trecute...smochinul ala era o fata morgana..deci (pe atunci nu cred ca o cunostiau pe aceasta fata) era mana diavolului...care daca Isus l-a blestemat nu cred ca a facut un pacat... :)

asadar avem puterea de a judeca!

angi01
Angel
Mesaje: 1209
Membru din: 17 Mai 2008, 22:29
Zodie: Capricorn
Contact:

Re: Blestemarea smochinului

Mesaj de angi01 » 30 Ian 2010, 17:54

ca sa poti judeca,trebuie sa distingi adevarul de minciuna :grin:

cine o mai poate face in zilele noastre? :D
Angi

Scrie răspuns

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator