Pentru etalări online se poate folosi siteul http://mihneafiran.ro. :)

MANASTIRI cu ICOANE FACATOARE de MINUNI

Discutii generale despre Spiritualitate.
Scrie răspuns
Avatar utilizator
DINA
membru Pro
Mesaje: 1882
Membru din: 21 Oct 2008, 16:35
Zodie: Sagetator
Localitate: ARAD
Contact:

MANASTIRI cu ICOANE FACATOARE de MINUNI

Mesaj de DINA » 29 Sep 2009, 13:29

Candela Bisericii arde pentru toti!

ImagineImagineImagine

Imagine
Ultima oară modificat 29 Sep 2009, 14:36 de către DINA, modificat 1 dată în total.
Lucrurile pe care le iubim, ne spun cine suntem. (Sf. Toma D'Aquino)

Avatar utilizator
DINA
membru Pro
Mesaje: 1882
Membru din: 21 Oct 2008, 16:35
Zodie: Sagetator
Localitate: ARAD
Contact:

Re: MANASTIRI cu ICOANE FACATOARE de MINUNI

Mesaj de DINA » 29 Sep 2009, 13:32

Icoana făcătoare de minuni a Prea Curatei de la Sfânta Mănăstire Neamţ

Imagine

Învaluite într-un mister de nepatruns, însa privite cu multa speranta, icoanele facatoare de minuni atrag la lacasurile sfinte, mii de pelerini. Oameni care îsi pun întreaga speranta în puterea lor tamaduitoare, ori pentru ajutor în momentele grele ale vietii. Rugîndu-se, cerînd, lacrimînd, cu genunchii plecati, crestinii asteapta ca în viata lor sa se produca un miracol.

În traditia bisericii crestine, icoana este numita „fereastra spre cer“, iar asta pentru ca, dupa cum spun preotii, avînd în fata reprezentarea sfintilor, care „intermediaza“ pentru ei în fata lui Dumnezeu, legatura lor cu divinitatea este cu mult mai puternica.

Însa, despre icoanele facatoare de minuni se spune ca au o putere aparte. „Unele icoane sînt vindecatoare de boli, izgonitoare de duhuri rele, iar altele sînt aducatoare de ploi binecuvîntate si protectoare ale manastirilor si familiilor credincioase. Fara îndoiala, toate icoanele sînt facatoare de minuni si ajutatoare credinciosilor.

Dar unele poarta o charisma speciala, pe care o simte numai cel ce se roaga mult si cu lacrimi în fata sfintelor icoane“, spunea arhimandritul Ioanichie Balan, ucenicul duhovnicului Ilie Cleopa de la Sihastria, în cartea „Sfintele icoane facatoare de minuni din România“.

Icoana Maicii Domnului „Lidianca“ de la Neamt, unicat în România


Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului atrag ca un magnet credinciosii. În Neamt sînt cîteva manastiri care adapostesc asemenea odoare – Neamt-Maica Domnului „Lidianca“, Secu-Maica Domnului „Cipriota“, Sihastria-Maica Domnului „Axionita“, alte lacasuri monahale fiind Agapia, Horaita, Bisericani, Durau si Schitul Icoana.

Fiecare are povestea sa, iar din experientele credinciosilor care s-au aflat în preajma acestora, s-au tesut numeroase legende.

Cea mai veche si mai valoroasa, nu doar dintre icoanele facatoare de minuni din Moldova, ci din România, este considerata Maica Domnului „Lidianca“ de la Manastirea Neamt. Încarcatura duhovniceasca a acestei icoane vine si din faptul ca la ea s-au rugat, de-a lungul celor 600 de ani de existenta, mii de calugari, unii dintre ei deveniti sfinti.

Traditia si unele vechi însemnari arata ca aceasta icoana este o copie a icoanei Maicii Domnului pictata prin minune pe un stîlp al bisericii din Lida. Aceasta biserica fusese ridicata în cinstea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu pe vremea cînd sfintii apostoli Petru si Ioan propovaduiau în acea parte. Ei ar fi rugat-o pe Preasfînta Fecioara sa o binecuvînteze si sa o sfinteasca prin venirea sa. Maica Domnului i-a trimis înainte, cu binecuvîntare, iar ei, mergînd, au aflat pe un stîlp ce întarea cladirea bisericii chipul Fecioarei facut nu de mîna, ci de Dumnezeu. Se spune ca, mergînd acolo si vazîndu-si chipul, dar si multimea de popor ce crezuse în Hristos, Maica Domnului s-a veselit cu duhul si a dat acelei icoane darul si puterea facerii de minuni.

În anul 665, înainte de a fi hirotonit patriarh, fericitul Ghermano s-a închinat la Mormîntul Domnului si a vazut si icoana Maicii Domnului din Lida. El a pus mesteri alesi sa picteze o icoana exact dupa cea originala, iar pe verso chipul Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe, originar din Lida. De aici si denumirea data icoanei, „Maica Domnului Lidianca“.

Dupa cum spun înscrisurile vechi, Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni din Manastirea Neamt a fost donata voievodului Alexandru cel Bun de împaratul bizantin Manuel Paleologu, în anul 1401.

Imagine
Lucrurile pe care le iubim, ne spun cine suntem. (Sf. Toma D'Aquino)

Avatar utilizator
DINA
membru Pro
Mesaje: 1882
Membru din: 21 Oct 2008, 16:35
Zodie: Sagetator
Localitate: ARAD
Contact:

Re: MANASTIRI cu ICOANE FACATOARE de MINUNI

Mesaj de DINA » 29 Sep 2009, 14:26

Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Namaesti

Imagine

Adevarul istoric si legenda se intrepatrund in povestea Icoanei Maicii Domnului, care a dus faima Manastirii Namaesti in cele patru zari. Conform specialistilor, icoana dateaza din secolul al XVI-lea, fiind de tip Eleusa. Dupa traditia populara insa, icoana ar fi fost pictata de insusi Sfantul Evanghelist Luca, intocmai dupa chipul si asemanarea Maicii Domnului. Secole mai tarziu, in vremea Descalecatului lui Negru Voda, un cioban, innoptand pe stanca la poalele careia se afla astazi manastirea, ar fi auzit glasul Maicii Domnului in vis, glas prin care i se pomenea de existenta unei icoane sfinte, ascunse intr-o grota, in chiar stanca unde acesta innopta. Sapand in piatra si gasind icoana, ciobanul ar fi pus temelia acestui sfant lacas de rugaciune, urmand intocmai calea auzita in vis: ?Aici vei face tu biserica, in cinstea si slava intrarii in biserica a Sfintei Fecioare Maria, izvor de viata si tamaduire?. La fel s-a facut voia Domnului si in privinta locului icoanei in manastire. Asezata pe peretele din stanga al bisericii, icoana ?si-a ales ea insasi locul?, refuzand sa ramana in altar, unde fusese dusa prima data. In fiecare dimineata, calugarii o gaseau pe podea, cazuta din cuie. Glasul Maicii Domnului a fost cel ce i-a calauzit pe monahi, aratandu-le ca icoana trebuie sa fie asezata la indemana credinciosilor, ca acestia sa se poata ruga direct la ea. Si tot Maica Sfanta a fost aceea care i-a invatat pe cei ce se chinuiau sa restaureze chipul deteriorat al icoanei, ca incercarile de acest fel vor fi in zadar, deoarece nimeni n-ar mai fi putut picta chipul adevarat al Fecioarei.
Icoana a parasit Schitul Namaesti in timpul Primului Razboi Mondial, cand turla bisericii, staretia si chiliile au fost bombardate. Focul a patruns si in biserica, dar in fata icoanei s-a stins miraculos. Pentru protectie, un soldat a dus totusi icoana sfanta la adapost, la Manastirea ?Negru Voda? din Campulung. De atunci, doar o data icoana a mai fost scoasa din Schit - in vara anului trecut, cand a fost dusa la Bucuresti, pentru a fi imbracata intr-o noua rama de aur.
Pentru cei ce vin de departe sa i se roage, Icoana are daruri miraculoase - face minuni in vindecari, ajuta femeile sa aiba copii, indulceste vrajbele din familii.

ImagineImagine
Lucrurile pe care le iubim, ne spun cine suntem. (Sf. Toma D'Aquino)

Avatar utilizator
DINA
membru Pro
Mesaje: 1882
Membru din: 21 Oct 2008, 16:35
Zodie: Sagetator
Localitate: ARAD
Contact:

Re: MANASTIRI cu ICOANE FACATOARE de MINUNI

Mesaj de DINA » 29 Sep 2009, 14:45

Icoana Maicii Domnului - făcătoare de minuni

Imagine

Icoana după ce se sfinţeşte, devine un chip viu, pentru că este reprezentarea sfântului sau a lui Dumnezeu, dar prin stropirea cu apă sfinţită şi prin însufleţirea cu harul Sfântului Duh, icoana devine o fereastră către Lumea Cerească, devine sfântă, devine o parte din cer. Iată că icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dervent este cea pe care ea a considerat-o ca fiind potrivită pentru a se apropia mai mult de noi, iar pe noi să ne apropie de Dumnezeu.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu pruncul, a fost donată mănăstirii Dervent, în anul 1940, ,,de moştenitorii defunctului I. Chipară". După cum menţionează inscripţia caligrafiată în alb, în colţul inferior stâng, aparţine cronologic începutului de veac XIX (1820) şi vădeşte influenţe stilistice occidentale, grefate pe varianta iconografică bizantină a Glicophilousiei - ,,Maica Domnului a tandreţei, a iubirii materne" Icoana reprezentând Maica Domnului cu pruncul Iisus era o veche moştenire de familie, transmisă din generaţie în generaţie.
O dată cu cedarea Cadrilaterului Bulgariei (7 septembrie 1940) - ca şi alţi români - această familie va emigra spre ţinuturi care continuau să rămână pământ românesc. În graba plecării - luând strictul necesar - ei aveau să fie opriţi în mod minunat de un glas, pe care l-au reperat clar şi corect abia a treia oară, ce venea dinspre icoană: "Dar pe mine nu mă luaţi".

Fecioara, purtând hiton albastru ceruleum cu borduri aurii perlate şi maforion cu perle şi galoane, strânge la piept cu ambele mâini trupul pruncului, care-şi întoarce chipul spre privitor, deşi mâinile îi sunt orientate spre gâtul Maicii Sale. Îndepărtările de canoanele iconografice bizantine sunt mai bine vizibile în maniera de tratare a chipului şi veşmintelor Pruncului, care are un hiton albastru verzui drapat cu himation roşu-cinab.

Icoana, îndeosebi fondul acesteia, au trecut printr-o intervenţie de restaurare, atestată şi de inscripţia din data de ,,7 III 1940", apărută în colţul inferior drept. Icoana se păstrează în partea stângă a pronaosului bisericii mănăstirii Dervent înălţată pe un iconostas ce permite credincioşilor să treacă pe sub icoană cerând de la Maica Domnului ajutor şi mijlocire către Bunul Dumnezeu.

Anual mii de pelerini, îşi pleacă genunchii în faţa chipului zugrăvit într-un stil mai puţin convenţional şi trec de trei ori pe sub picioarele Sfintei Icoane, cerând mijlocire către Domnul Nostru Iisus Hristos, milă, ajutor, iertare de păcate şi sănătate. Maica Domnului radiază bunătate şi dragoste revărsând mângâierea harului Duhului Sfânt către cei ce se roagă cu credinţă şi nădejde.

Cazuri, de multe ori iremediabile din punct vedere medical, sau cei chinuiţi de duhuri necurate si-au găsit vindecarea şi alinarea suferinţelor. Unul din acestea s-a petrecut în anul 1993 cu tânăra Zamşa Maria în vârstă de 16 ani din Braşov. Ea suferea de peste zece ani, timp în care a consultat peste douăzeci de medici care au diagnosticat-o în mod diferit fără nici un remediu concret, boala agravându-se. În postul Sfintei Marii a venit însoţită de mama sa şi după trei zile de participare afectivă şi efectivă la slujbele bisericii s-a petrecut o minune. La sfârşitul Sfintei Liturghii a rămas ca moartă, timp în care mama a citit Paraclisul plângând lângă icoana Macii Domnului. La finalul rugăciunii Maria şi-a revenit şi împreună cu mama ei au dat slavă lui Dumnezeu. După 10 ani de suferinţă, venind la Dervent, viaţa fetei a intrat în normal. La nici o lună după ce s-a petrecut minunea starea Mariei era de nerecunoscut, era o nouă tânără asemenea celor de vârsta ei şi renunţase la medicamentele fără de care odinioară nu ar fi reuşit să trăiască nici o zi. Actualmente a absolvit o facultate cu profit economic şi este directoarea unei firme din Braşov.

Minunile nu se opresc la vindecări. Minunile care urmează sunt acelea că cei ce vin pentru prima dată la mănăstirea Dervent împovăraţi de dureri şi necazuri revin adesea la Icoană, dorind a-i mulţumi lui Dumnezeu şi Maicii Sfinte pentru ajutorul primit.

Imagine
Lucrurile pe care le iubim, ne spun cine suntem. (Sf. Toma D'Aquino)

Avatar utilizator
DINA
membru Pro
Mesaje: 1882
Membru din: 21 Oct 2008, 16:35
Zodie: Sagetator
Localitate: ARAD
Contact:

Re: MANASTIRI cu ICOANE FACATOARE de MINUNI

Mesaj de DINA » 04 Oct 2009, 19:21

Mănăstirea Nicula

ImagineIcoana Fecioarei Maria de la Nicula, în starea în care a fost încredinţată călugărilor bazilieni de la Nicula de către episcopul Iuliu HossuManastirea Nicula este un punct de reper pentru ortodocsi din cauza Icoanei Maicii Domnului, care, in urma cu peste 300 de ani, a lacrimat timp de mai multe saptamani. Prezente in documente, marturiile celor care au vazut intamplarea acrediteaza existenta unui miracol. Ca este adevarat, o dovedeste si fervoarea cu care, an de an, in preajma marii sarbatori a Adormirii Maicii Domnului, praznuita la 15 august, pe drumurile Transilvaniei curg rauri de oameni, care se indreapta catre Nicula, un sat aflat la marginea judetului Cluj.Fericiti sau necajiti, bolnavi sau sanatosi, saraci si bogati, impliniti sau disperati, credinciosii sunt calauziti de puterea facatoare de bine a Maicii lui Dumnezeu.Manastirea Nicula a avut si are un mare rol in viata crestina a poporului roman din Transilvania si nu numai de acolo. Inca din primul deceniu al veacului al XVIII-lea, ea a devenit loc de pelerinaj pentru sute de mii de credinciosi sositi aici in fiecare an. Aceasta datorita faptului ca Icoana Maicii Domnului din biserica parohiala a Niculii a lacrimat 26 de zile (15 februarie - 12 martie 1694), cu mici intreruperi. Zeci de credinciosi civili si militari i-au sters lacrimile cu naframutele lor, marturisind sub juramant Comisiei bisericesti sosita sa inregistreze veridicitatea acestei indelungate lacrimari si a minunilor care au insotit-o.Minune descoperita de soldati

Manastirea Nicula a fost zidita in 1700-1705 de catre contele Sigismund Kornis si credinciosii din Nicula in hotarul satului, langa padure. In anul 1974 a ars toata, dar Sfanta Icoana a Maicii Domnului fusese mutata inca din 1884 in manastirea mare din piatra.In 15 februarie 1694, cativa ofiteri si soldati din regimentul Hohenzollern de la Gherla s-au dus la Nicula si, fiind crestini catolici, au vrut sa vada biserica romaneasca de aici. Au intrat in biserica si, uitandu-se jur imprejur, si-au oprit ochii asupra Icoanei Maicii Domnului pictata de preotul Luca din Iclod. Au privit-o cu de-amanuntul si, spre marea lor mirare, au observat ca Maica Sfanta din icoana plange cu lacrimi adevarate. Uimiti de aceasta intamplare minunata de care nu auzisera in viata lor, au alergat la preotul din sat, "popa Mihaiu", si i-au spus ce-au vazut. Insotit de ofiteri si soldati, blandul preot Mihaiu a ramas mirat de lacrimarea adevarata a Icoanei Maicii Domnului, a ingenuncheat cu smerenie si s-a rugat sa nu fie o prevestire rea. Vestea lacrimarii s-a raspandit si in satele din jur, oamenii venind sa vada aceasta minune.Vindecari miraculoase

Traditia ne spune ca cei care au vizitat Icoana lacrimanda a Maicii Domnului nu au fost omorati de turcii si tatarii care au navalit pe atunci in Ardeal si unii dintre ei, fiind bolnavi, s-au vindecat.Lacrimarea a tinut cu mici intreruperi din 15 februarie 1694 pana in 12 martie acelasi an, adica 26 de zile, timp in care multi voiau sa stearga lacrimile ce curgeau ca doua mici izvorase pe pamant. Dupa doua saptamani de la inceperea lacrimarii au sosit la Nicula si capitanul garnizoanei din Dej, Ioan Vanner, impreuna cu capitanul Goncz Ruskay si contele Sigismund Kornis din Benediug (azi Manastirea), ajuns guvernatorul Ardealului, si au cercetat amanuntit Icoana ca sa vada daca nu este la mijloc vreo inselaciune. Dupa cercetari temeinice au stabilit ca Icoana Maicii Domnului de la Nicula a lacrimat cu adevarat. Mai mult, ei insisi au sters cu naframuta lacrimile Preacuratei lacrimande.Peste 300 de ani de pelerinaje

Pentru a feri Sfanta Icoana a Maicii Domnului de profanare sau furt, contele Kornis, barbat evlavios catolic, a dus-o cu procesiune si prapori si paza armata la capela castelului sau din Benediug in 12 aprilie 1694. Au inceput pelerinaje la Sfanta Icoana, iar groful Kornis a adus pictori vestiti din timpul lui s-o copieze. O astfel de copie este si Icoana Preacuratei aflata si azi la Biserica Universitatii din Cluj (a Piaristilor). Intrucat niculenii cereau aducerea Icoanei Sfinte inapoi, in biserica lor - fiind cumparata de Ion Cupsa pentru aceasta biserica, amenintand cu razvratirea, contele Kornis, pentru a preveni evenimente nedorite, a adus-o cu procesiune si paza armata si a reasezat-o in biserica parohiala din Nicula, unde poate fi vazuta si in zilele noastre.


ImagineImagineImagineImagineImagineImagineImagine
Lucrurile pe care le iubim, ne spun cine suntem. (Sf. Toma D'Aquino)

Avatar utilizator
DINA
membru Pro
Mesaje: 1882
Membru din: 21 Oct 2008, 16:35
Zodie: Sagetator
Localitate: ARAD
Contact:

Re: MANASTIRI cu ICOANE FACATOARE de MINUNI

Mesaj de DINA » 06 Oct 2009, 15:08

Manastirea Prislop

Asezata intr-o poiana, inconjurata de un peisaj mirific, Manastirea Prislop se afla la 13 km de Hateg. De aproape sapte secole, ea reprezinta unul din cele mai importante asezaminte religioase ortodoxe din Transilvania. A fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea de Parintele Nicodim, ulterior anctificat, considerat astazi drept reorganizatorul si indrumatorul monahismului romanesc la inceputul Evului Mediu. El a venit din Tara Romaneasca, unde titorise manastirile Tismana si Vodita.
Manastirea Prislop a fost construita in acelasi stil TRICONC ca si ele si este singura de acest fel din Transilvania. Al doilea ctitor al manastirii a fost Domnita Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Basarab, refugiata in Transilvania dupa moartea tatalui sau. Se spune ca Domnita Zamfira era foarte bolnava cand a venit la Prislop si s-a vindecat band apa din izvorul cu puteri tamaduitoare din curtea manastirii. Mormantul ei se afla in pronaosul bisericii.
Avutul cel mai de pret al manastirii este icoana Maicii Domnului facatoare de
minuni, daruita tot de domnita Zamfira in 1580, cand s-a incheiat reconstruirea bisericii.
Unul din staretii manastirii, Ioan de la Prislop, a fost timp de 20 de ani (1585 -1605) Mitropolit al Transilvaniei. Manastirea a avut o existenta zbuciumata. A fost incendiata in 1762 din ordinul generalului Bukow, iar calugarii ortodocsi au fost alungati.
Aproape doua secole a apartinut Bisericii Romane Unita cu Roma (greco-catolica). A revenit la cultul initial in octombrie 1948. O luna mai tarziu a fost adus la Prislop Parintele Arsenie Boca. Licentiat in teologie si absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Bucuresti, el este considerat al treilea ctitor al manastirii pentru ca, timp de 41 de ani cat a fost staret si, apoi, duhovnic al manastirii, a reorganizat-o, a reconstruit-o si a pictat-o, dandu-i stralucirea de astazi.
Din 1976, Prislopul este manastire de maici. In 1991 a fost infiintat in incinta ei Seminarul Teologic Monahal Sfanta Ecaterina, cu o durata de scolarizare de cinci ani.
Unele maici si eleve isi desavarsesc talentul artistic continuand vechiul mestesug romanesc al pictarii de icoane pe sticla. Scolilor seculare de iconari de la Nicula, Arpas sau Laz li se alatura acum cea de data mai recenta, de la Prislop


Lucrurile pe care le iubim, ne spun cine suntem. (Sf. Toma D'Aquino)

Avatar utilizator
DINA
membru Pro
Mesaje: 1882
Membru din: 21 Oct 2008, 16:35
Zodie: Sagetator
Localitate: ARAD
Contact:

Re: MANASTIRI cu ICOANE FACATOARE de MINUNI

Mesaj de DINA » 14 Oct 2009, 14:39

Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi

Lucrurile pe care le iubim, ne spun cine suntem. (Sf. Toma D'Aquino)

lil.isis
Mesaje: 9
Membru din: 15 Oct 2011, 06:58
Zodie: Rac
Localitate: Bucuresti

Re: MANASTIRI cu ICOANE FACATOARE de MINUNI

Mesaj de lil.isis » 18 Noi 2011, 01:55

Nush ce minuni au icoanele astea in ele ..stiu doar ca daca crezi cu adevarat in ceva ti se intampla .E chestia de ceea ce gandesti , aia atragi.Icoana tot chip cioplit este ! Iar Iisus si Dumnezeua spus clar "Nu va rugati la chip cioplit ci numai mie!" ,,iar biserica? ridici o scandura , un lemn si aia e biserica ? ...nu ..biserica este casa Domnului , casa Domnului este peste tot , caci tot ceea ce e vazut si nevazut este creat de Dumnezeu .Biserica este peste tot , mai ales unde se vorbeste de Dumnezeu

Scrie răspuns

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator